Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Λίγα λόγια για το ΚΕΦΙΡ (μέρος Α)


Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης ( Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης. 

Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.

Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η "κανονική χλωρίδα" κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων. 
Το κεφίρ εμπλουτίζει τη πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

(ref: mednutrition.gr)

1 σχόλιο:

georga85 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.