Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Τα πλεονεκτήματα του καφέ!!


Όπως για κάθε απόλαυση στη ζωή μας έτσι και για τον καφέ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τελικά ο καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο μας ωφελεί ή είναι επικίνδυνος για την υγεία μας; Μπορούμε να απολαύσουμε την καθημερινή μας συνήθεια άφοβα ή με τύψεις και ενοχές; Όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι, απολαμβάνοντας 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα οφέλη του καφέ ενώ αντίθετα όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή του.
Καταναλώνοντας λοιπόν 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα.:

· Ο καφές είναι διεγερτικός. Μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε.

· Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 νοσοκόμες έδειξε ότι έχουμε μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν καφέ.

· Σε 30 ετή έρευνα που έγινε σε 8.000 άντρες (Ιάπωνες-Αμερικανούς ηλικίας 45-68έτη) διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια Parkinson.

· Το 2003 από έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 2 με 3 ποτήρια καφέ την ημέρα καθημερινά μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

· Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, γιατί μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και δημιουργούν βλάβες στα κύτταρα μας. Άπό έρευνα που έγινε το 2005 στο πανεπιστήμιο του Scranton βρέθηκε ότι κύρια πηγή αντιοξειδωτικών για τους Αμερικανούς είναι ο καφές γιατί δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι ο ντεκαφεινέ καφές περιέχει τα ίδια ποσά αντιοξειδωτικών με τον κανονικό καφέ.

· Μειώνει κατά 25% την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα.

· Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματός γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόνχους.

· Μειώνει κατά 45% την πιθανότητα δημιουργίας πέτρα στην χολή και στα νεφρά.

· Μειώνει κατά 80% την πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος.

· Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.(by nio.pblogs.gr)

8 σχόλια:

Dimitris είπε...

Θα συμφωνήσω.Επιτέλους και ενα καλό σχόλιο για μια απο τις καλύτερες απολαύσεις του ανθρώπου.
Keep up the good work.

teddy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
teddy είπε...

Όταν γράφεις ότι ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά είναι φυσικό να βοηθάει στον καρκίνο. Οι ελεύθερες ρίζες δεν δημιουργούνται μόνο από τα τροφίμα, αλλά τις δημιουργεί και ο ίδιος ο οργανισμός μας καθώς αναπτύσσεται.
Και κάτι ακόμα το οποίο δεν το έγραψες είναι ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει και στον πονοκέφαλο λόγω της καφείνης!

GSP είπε...

Ευχαριστώ teddy για για την επιπρόσθετη πληροφορία!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Teddy, πολύ καλή και σωστή η σημείωση σου για τα αντιοξειδωτικά. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις υπ όψη σου κάποια νεότερα αποτελέσματα αφού με όσα γνωρίζω ο καφές δεν βοηθάει στην εξάλειψη του πονοκεφάλου, αντίθετα συνδέεται με την ύπαρξη του λόγο των περιεχόμενων αρωματικών αμινών. Αυτές μπορεί να είναι τοξικές ειδικότερα λόγο των αντιδράσεων που συμμετέχει η τυροσίνη. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που προκαλείται ο πονοκέφαλος, αλλά και η ταχυκαρδία.

Amines in food
Food Chemistry, Volume 6, Issue 3, March 1981, Pages 169-200
T. A. Smith

teddy είπε...

Βοηθάει στον πονοκέφαλο καθώς αιματώνει τα αγγεία του εγκεφάλου!
Οι αρωματικές αμίνες που αναφέρεσαι βρίσκονται φυσικά στον καφέ ή προστίθονται ως προσθετικές ουσίες?

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου πω.. προσωπικά δεν γνωρίζω πως ο καφές αιματώνει τα αγγεία του εγκεφάλου και πως αυτό βοηθάει στον πονοκέφαλο. Όσο αφορά το αμινοξύ της τυροσίνης, αυτό υπάρχει στον καφέ (σε ποσοστό περίπου 4% από το σύνολο των αμινοξέων). Βέβαια όταν έχουμε προσθέσει γάλα στον καφέ μας τότε το ποσοστό της τυροσίνης αυξάνεται κι άλλο. Πάντως για τους τρόπους δράσης της μπορείς να συμβουλευτής την δημοσιευμένη εργασία που βρίσκεται στο περιοδικό Food Chemistry όπως γράφω παραπάνω.

teddy είπε...

Αγάπητε Pio ο καφές αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Τώρα για αυτό του λες πρώτη φορά το διαβάζω. Πάντως ότι αναφέρω τα έχω διαβάσει σε σχετικά βιβλία όπωε και εσύ. Πιστεύω οτι το θέμα θέλει παραπάνω έρευνα.
Μην ξεχνάμε ότι ασχολούμαστε με έναν τομέα ο οποίος συνεχώς εξελίζεται