Το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τα trans λιπαρά οξέα τα όποια είναι απλώς φυτικά έλαια που παράγονται κατα την υδρογόνωση και είναι γνωστά και ως υδρογονωμένα έλαια. Το ευρύ κοινό δεν δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επικινδυνότητα τους αν και έχει ακούσει λίγο πολύ για αυτά. Χώρες όπως οι Η.Π.Α. και η Δανία έχουν λάβει αυστηρά μετρά για την απουσία τους από το εμπόριο, αλλά χώρες της Ευρώπης όπου και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές δεν έχουν λάβει κάποια μετρά και τα trans λιπαρά οξέα βρίσκονται σχεδόν παντού λόγω του χαμηλού κόστους τους.
Εδώ και χρόνια,έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τρανς λιπαρών οξέων έχουν διπλά επιβλαβή επίδραση. Αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, η οποία ευθύνεται για τη στένωση των αρτηριών, και μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει ως αποστολή την εξουδετέρωση της κακής. Κατά συνέπεια, αυξάνουν τον κίνδυνο στηθάγχης και εμφράγματος.
Μία επιπλέον κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα τρανς λιπαρά είναι ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Αυτό προκύπτει από έρευνα Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών οξέων στον οργανισμό διπλασιάζουν τον κίνδυνο αυτής της μορφής καρκίνου
Ερευνητές του Χάρβαρντ υπολογίζουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα συμβάλλουν σε 30.000 (και άνω) πρόωρους θανάτους το χρόνο - κι αυτό μόνο στις Η.Π.Α.
Επίσης μια ερευνά του Χάρβαρντ,που έγινε σε 80.000 άτομα, έδειξε ότι η λήψη -μόνο- 3% των ημερησίων θερμίδων από τρανός λιπαρά αυξάνει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Για να καταλάβετε, 3% των θερμίδων μιας ημέρας είναι περίπου 7 γραμμάρια τρανς λιπαρά οξέα.
Δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά οξέα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και ο ρόλος του είναι αρκετά μεγάλος: ερευνητές του Χάρβαρντ, που μελέτησαν όλα τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία των τρανς λιπαρών οξέων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση τρανς λιπαρών, ήταν και αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. H επιτροπή της EFSA συμπέρανε ότι οι μελέτες σε ανθρώπους δεν δίνουν αδιάσειστα στοιχεία για κάποια επίδραση των trans λιπαρά οξέα στην αρτηριακή πίεση ή την ευαισθησία στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τον διαβήτη.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία για πιθανή σχέση των trans λιπαρά οξέα με τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2 ή τις αλλεργίες είναι ασθενή και αντιφατικά. Επίσης, δεν έχει εδραιωθεί καμία αιτιακή σχέση για τις πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρά οξέα στην εμβρυϊκή και βρεφική ανάπτυξη, αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.
Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αναφορές που δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν και να προωθήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας ή και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα συνιστά δραστική μείωση κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα.
Εδώ και χρόνια,έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τρανς λιπαρών οξέων έχουν διπλά επιβλαβή επίδραση. Αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, η οποία ευθύνεται για τη στένωση των αρτηριών, και μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει ως αποστολή την εξουδετέρωση της κακής. Κατά συνέπεια, αυξάνουν τον κίνδυνο στηθάγχης και εμφράγματος.
Μία επιπλέον κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα τρανς λιπαρά είναι ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Αυτό προκύπτει από έρευνα Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών οξέων στον οργανισμό διπλασιάζουν τον κίνδυνο αυτής της μορφής καρκίνου
Ερευνητές του Χάρβαρντ υπολογίζουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα συμβάλλουν σε 30.000 (και άνω) πρόωρους θανάτους το χρόνο - κι αυτό μόνο στις Η.Π.Α.
Επίσης μια ερευνά του Χάρβαρντ,που έγινε σε 80.000 άτομα, έδειξε ότι η λήψη -μόνο- 3% των ημερησίων θερμίδων από τρανός λιπαρά αυξάνει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Για να καταλάβετε, 3% των θερμίδων μιας ημέρας είναι περίπου 7 γραμμάρια τρανς λιπαρά οξέα.
Δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά οξέα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και ο ρόλος του είναι αρκετά μεγάλος: ερευνητές του Χάρβαρντ, που μελέτησαν όλα τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία των τρανς λιπαρών οξέων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση τρανς λιπαρών, ήταν και αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. H επιτροπή της EFSA συμπέρανε ότι οι μελέτες σε ανθρώπους δεν δίνουν αδιάσειστα στοιχεία για κάποια επίδραση των trans λιπαρά οξέα στην αρτηριακή πίεση ή την ευαισθησία στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τον διαβήτη.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία για πιθανή σχέση των trans λιπαρά οξέα με τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2 ή τις αλλεργίες είναι ασθενή και αντιφατικά. Επίσης, δεν έχει εδραιωθεί καμία αιτιακή σχέση για τις πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρά οξέα στην εμβρυϊκή και βρεφική ανάπτυξη, αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.
Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αναφορές που δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν και να προωθήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας ή και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα συνιστά δραστική μείωση κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου