O staphylococcus παράγει διάφορες τοξικές ουσίες , που συμβάλλουν στην εκδήλωση της παθογόνου δράσεώς του. Η εντεροτοξίνη προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις . Σπουδαιότεροι είναι ο τύπος Α και ο τύπος Β . Χαρακτηριστικές ιδιότητες του είναι η αντοχή στα οξέα , τα πρωτεολυτικά ένζυμα και τη μεγάλη θερμοκρασία . Ο άνθρωπος παθαίνει δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο όταν καταναλώσει τρόφιμα όπου έχουν αναπτυχθεί εντεροτοξινογόνα στελέχη σταφυλόκοκκου . Τέτοια τρόφιμα είναι συνήθως το γάλα και το κρέας .
ΒRUCELLA
Το γένος brucella περιλαμβάνει τρία είδη :
- Β. abortus
- B. melitensis
- B. suis
VIBRIO PARAHAEMOLYTICUS
Βρίσκεται φυσιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον . Είναι αίτιο οξείας διαρροϊκής νόσου και εμφανίζεται μετά την κατανάλωση ψαριών που είναι μολυσμένα με το μικρόβιο . Αποτελεί το συχνότερο αίτιο οξείας διαρροϊκής νόσου στην Ιαπωνία , όπου γίνεται κατανάλωση ψαριών .
BACILLUS ANTHRACIS
O άνθρωπος μολύνεται με τους σπόρους του μικροβίου . Η μόλυνση γίνεται με άμεση επαφή , μετά από λύση της συνέχειας του δέρματος , με την εισπνοή των σπόρων ή πολύ σπάνια με τρόφιμα ( κρέας που δεν έχει βράσει καλά ) , που περιέχουν σπόρους .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου