Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ..


STAPHYLOCOCCUS

O staphylococcus παράγει διάφορες τοξικές ουσίες , που συμβάλλουν στην εκδήλωση της παθογόνου δράσεώς του. Η εντεροτοξίνη προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις . Σπουδαιότεροι είναι ο τύπος Α και ο τύπος Β . Χαρακτηριστικές ιδιότητες του είναι η αντοχή στα οξέα , τα πρωτεολυτικά ένζυμα και τη μεγάλη θερμοκρασία . Ο άνθρωπος παθαίνει δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο όταν καταναλώσει τρόφιμα όπου έχουν αναπτυχθεί εντεροτοξινογόνα στελέχη σταφυλόκοκκου . Τέτοια τρόφιμα είναι συνήθως το γάλα και το κρέας .

ΒRUCELLA

Το γένος brucella περιλαμβάνει τρία είδη :
  • Β. abortus
  • B. melitensis
  • B. suis
Οι βρουκελλώσεις είναι ζωονόσοι , που μεταδίδονται στον άνθρωπο με το άβραστο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα , μετά από λύση της συνέχειας του δέρματος σε άτομα που έρχονται σε επαφή με τα ζώα η σπανιότερα μετά από εισπνοή κονιορτού που είναι μολυσμένος με τα μικρόβια . Η βρουκέλλωση είναι πιο γνωστή με το όνομα Μελιταίος ή κυματοειδής πυρετός , όταν αίτιο είναι η B.melitensis . Ο χρόνος επωάσεως των βρουκελλώσεων είναι μεγάλος από εβδομάδες μέχρι μήνες , τα συμπτώματα είναι πυρετός , πονοκέφαλος , μυαλγίες , εφίδρωση και αδυναμία . Στο οξύ στάδιο παρατηρείται και η διόγκωση των λεμφαδένων , του σπλήνα και του ήπατος .

VIBRIO PARAHAEMOLYTICUS

Βρίσκεται φυσιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον . Είναι αίτιο οξείας διαρροϊκής νόσου και εμφανίζεται μετά την κατανάλωση ψαριών που είναι μολυσμένα με το μικρόβιο . Αποτελεί το συχνότερο αίτιο οξείας διαρροϊκής νόσου στην Ιαπωνία , όπου γίνεται κατανάλωση ψαριών .

BACILLUS ANTHRACIS

O άνθρωπος μολύνεται με τους σπόρους του μικροβίου . Η μόλυνση γίνεται με άμεση επαφή , μετά από λύση της συνέχειας του δέρματος , με την εισπνοή των σπόρων ή πολύ σπάνια με τρόφιμα ( κρέας που δεν έχει βράσει καλά ) , που περιέχουν σπόρους .


Δεν υπάρχουν σχόλια: